Premies in België

Het kopen van zonnepanelen is een verstandige keuze omdat je hiermee de energiekosten voor je woning of bedrijf kunt verlagen. In België was het een tijd mogelijk om een subsidie aanvraag in te dienen om zodoende een deel van het aankoopbedrag van de Belgische overheid terug te vragen. Sinds 1 februari 2014 is de subsidieregeling voor zonnepanelen in België volledig stopgezet. Dit heeft Freya van den Bossche (sp.a) rond die tijd bekend gemaakt.

Zonder subsidie ook rendabel?

De belangrijkste reden waarom de Belgische subsidieregeling voor zonnepanelen is stopgezet, is het feit dat zonnepanelen zonder subsidie rendabel zijn geworden. Dit was het geval in 2014 en zal ook in 2015 en 2016 het geval zijn. Zonnepanelen kunnen namelijk de kosten voor het energieverbruik verlagen. Deze systemen zijn de afgelopen jaren enorm gedaald in prijs en is dit de belangrijkste reden waarom veel mensen in België kiezen voor dit product.

Groenestroomcertificaten.
Inwoners van België konden met groenestroomcertificaten een garantie van 5 procent op het rendement van zonnepaneel systemen krijgen. Door deze garantie op het rendement was het aantrekkelijk voor veel mensen om zonnepanelen te kopen. In dat zelfde jaar (2014) heeft het Vlaams Energieagentschap (VEA) berekent dat intussen het rendement van zonnepanelen zo hoog ligt dat het aantrekkelijk is om de kosten binnen de levenscyclus van een systeem terug te verdienen. Dit betekent dat zodra eenmaal de break-even punt behaald is, het systeem ‘gratis’ stroom produceert. Zeer interessant voor veel mensen dus.

Bronnen:
Premie zonnepanelen
Zonne-energie