Salderen

Een andere term welk goed past bij de term terugleveren is de term salderen. Hierbij wordt het saldo berekend van de energie welke aan het energiebedrijf is geleverd en welke energie er is afgenomen. Het is mogelijk om over het saldo af te rekenen om zo te ontdekken of je geld terugkrijgt van het energiebedrijf of juist geld moet bijbetalen.

Salderen, wat is dat precies?

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in het aanschaffen van zonnepanelen om zichzelf van hun eigen energie te voorzien. Dit is immers niet een stuk beter voor het milieu dan het gebruik van fossiele brandstoffen, maar het zorgt er bovendien voor dat je energierekening een flink stuk naar beneden gebracht kan worden of zelfs helemaal kan verdwijnen. Toch zijn er nog opvallend veel mensen die, ondanks deze overduidelijke en niet tegen te spreken voordelen, zich nog niet wagen aan het laten installeren van zonnepanelen. Dit heeft er deels mee te maken dat al het geregel erom heen nogal wat ingewikkeld kan zijn. Zo zal je bijvoorbeeld moeten begrijpen wat salderen in zijn werk gaat, terwijl je nu misschien nog niet eens weet wat het überhaupt inhoudt. Vandaar dat wij dit begrip hier uitleggen.

Voorbereiden salderen

Wanneer je zonnepanelen kiest vanwege het salderen, is het goed om je daar op voor te bereiden. Ga informeren bij je energieleverancier, bekijk wat je hierdoor kunt besparen. Hierdoor krijg je namelijk nog een duidelijker beeld van de voordelen die de zonnepanelen je op gaan leveren. Het is voor erg veel mensen goed om die keuze te maken, ook vanwege de subsidies die er vaak gelden in een provincie of je eigen gemeente. Ontdek nu wat jouw voordelen zijn, het salderen kan namelijk erg veel geld besparen, ook weer op de zonnepanelen. Het is daarom goed dat je dit nu voor jezelf allemaal gaat berekenen. Neem de tijd om alles op een rijtje te zetten en dan zie je snel in wat het voor jou gaat betekenen als je nu voor zonnepanelen kiest.

Nummer een: de BTW terugvragen

Een van de mogelijkheden om geld te besparen bij het aankopen van zonnepanelen is om de BTW terug te vorderen bij de Belastingdienst. Dankzij een uitspraak van het Europese Hof is het mogelijk om dit te doen. De Belastingdienst moet je als ondernemer zien, omdat je energie levert aan het net. Hierdoor is het mogelijk om de 21% BTW terug te vorderen. Het is al snel een bedrag van duizend euro of meer. Interessant dus.

Nummer twee: een groene lening

Het is nog steeds mogelijk om een groene lening te krijgen van de overheid. De rente is tot twee procent lager als de normale rente en hierdoor is het mogelijk om geld te besparen. Dit wordt ook wel een groene lening genoemd en mag het geld uitsluitend voor het kopen van duurzame producten voor het huis gebruikt worden. De zonnepanelen worden immers gunstig gefinancierd. Het is daarom slim om ook hiernaar te kijken.

Aandachtspunten zonnepanelen kopen

Je gaat nooit zomaar ineens zonnepanelen kopen. Je gaat altijd bekijken welke merken er zijn, welke kleuren er zijn, hoeveel panelen je nodig hebt, wat de totale kosten zijn, of je kunt salderen, wat de subsidies van dit moment zijn en wat de tijd is om de zonnepanelen terug te verdienen. Als je dat allemaal duidelijk hebt, dan kun je bekijken wat voor jou de voordelen zijn. Het zal goed zijn om alles op een rijtje te zetten, want daardoor heb je inzicht in wat het je nu gaat kosten en wanneer je het terug hebt verdiend. Je kunt wanneer je nu niet in een keer het bedrag kunt betalen, een groene lening afsluiten. Daardoor kies je snel voor de voordelen van de zonnepanelen.

Een garantie op het rendement

Het is goed om te weten dat de meeste zonnepanelen een gegarandeerde opbrengst geven na 20 of 25 jaar. Het is dan vaak nog minimaal 80 tot 85 procent van het oorspronkelijke rendement. Hierdoor weet je dus gegarandeerd wat de besparing zal zijn in de toekomst. Laat een installateur je hier meer over vertellen.

Subsidie voor zonnepanelen

Om de kosten te dekken was er vroeger subsidie. Dit is afgeschaft, maar de kosten zijn ook een stuk lager geworden, dus het hoeft je niet af te schrikken. Zelfs zonder subsidie is het investeren in zonnepanelen een goed idee. Ze gaan tussen de 25 en de 30 jaar mee en op jaarbasis bespaar je tussen de €500 euro en €1.200 euro. Binnen deze tijd kun je tot wel drie keer je investering terugverdienen.

Voordelen zonnepanelen bekijken

Je kunt als je voor de zonnepanelen kiest eens bekijken wat alle voordelen zijn. Je gaat een keer een bedrag betalen als investering. Dit bedrag ga je in een periode van een paar jaar terug verdienen en ook dan blijf je nog genieten van alle voordelen en kun je veel geld besparen op je energieverbruik. Een groot voordeel dus, het kan ook zijn dat je energie terug kan leveren aan je energieleverancier, salderen heet dat. Ook dat kan dan weer extra geld opleveren en dat is voor jou dus weer een extra voordeel. Een ander voordeel van de zonnepanelen, is dat je aan het milieu denkt. Je kunt nu namelijk zelf energie opwekken en gebruiken. Hierdoor zal je ieder jaar weer genieten van de voordelen en dit begint al vanaf het moment dat de zonnepanelen worden geplaatst. De zon schijnt volop dus veel rendement voor je, ieder jaar weer.

Bekijk ook de wetgeving op RVO.nl.